Kim? Laikmetīgās mākslas centrs
“Māksla man līdzās”. Barišņikova Mākslas centram piederošās Mihaila Barišņikova kolekcijas izstāde

Vieta: Mākslas muzeja „Rīgas Birža” Boses zāle un Jūgenda salons

Kim? Laikmetīgās mākslas centrs sadarbībā ar Barišņikova Mākslas centru Ņujorkā (ASV) un Mākslas muzeju „Rīgas Birža” piedāvās ieskatu Rīgā dzimušā izcilā baleta meistara Mihaila Barišņikova mākslas kolekcijā.

Mihaila Barišņikova interese par vizuālās mākslas pasauli un aizrautība ar to aizsākās 20. gs. 70. gados, kad viņš sāka apkopot dažādus, neliela izmēra darbus uz papīra. Daži no tiem kolekcijā nonākuši kā īpašs veltījums vai dāvinājums tās veidotājam, tomēr lielāko daļu viņš ieguvis, daudzu gadu gaitā iegādājoties estētiski saistošus darbus.

 

Šī kolekcija ir spilgts intelekta, kompetences un intuīcijas apliecinājums. Viena no būtiskākajām kolekcijas iezīmēm ir darbu stilistiskā dažādība: te pārstāvēts gan reālisms, gan impresionisms, gan arī vēlākie virzieni, piemēram, sirreālisms, un daži teātra, scenogrāfijas un kostīmu mākslas darbi.

 

Pirmo reizi kolekcijas izstāde bija skatāma 2012. gadā Ņujorkas galerijā ABA un 2013. gadā Maskavas Puškina muzejā. Pēc tam Barišņikovs uzdāvināja kolekciju paša dibinātajai organizācijai, kurā viņš darbojas kā mākslinieciskais vadītājs, lai BMC aktivitātes padarītu izvērstākas. Šī bezpeļņas organizācija meklē iespējas izstādīt Barišņikova kolekciju un atbalsta ar skatuves mākslu tematiski saistīto mākslas darbu papildu izpēti.

 

Dzimis Rīgā, Latvijā, Mihails Barišņikovs tiek uzskatīts par vienu no labākajiem mūsdienu dejotājiem. Uzsācis spožu karjeru Ļeņingradas Kirova baleta teātrī, 1974. gadā viņš emigrēja uz Rietumiem, apmetās uz dzīvi Ņujorkā un kļuva par Amerikas Baleta teātra (American Ballet Theatre) galveno dejotāju. 1979. gadā viņš pievienojās Ņujorkas pilsētas baletam (New York City Ballet), kur strādāja kopā ar Džordžu Balančinu un Džeromu Robinsu. Pēc gada Barišņikovs kļuva par Amerikas Baleta teātra māksliniecisko vadītāju un nākamos desmit gadus pavadīja, audzinot jaunu horeogrāfu un dejotāju paaudzi. No 1990. gada līdz 2002. gadam Barišņikovs bija vadītājs un galvenais dejotājs laikmetīgās dejas trupā White Oak Dance Project, kuru nodibināja kopā ar horeogrāfu Marku Morisu. 2005. gadā dejotājs Ņujorkā  nodibināja Barišņikova Mākslas centru (BMC) – radošas mājas māksliniekiem no visas pasaules. Viņš darbojas kā centra mākslinieciskais vadītājs, un viņa vadībā BMCprogrammās ik gadu piedalās ap 700 mākslinieku un 22 000 skatītāju. Barišņikovs ir bijis nominēts Amerikas Kinoakadēmijas gada balvai, un viņa fotogrāfijas izstādītas muzejos un galerijās visā pasaulē. Viņa fotogrāfijas publicētas, piemēram, tādos preses izdevumos kā Aperture un Vanity Fair. Ir izdota arī Barišņikova grāmata Merce My Way (2008).Starp daudzajām Barišņikovam piešķirtajām balvām ir Kenedija Mākslas centra balva, Amerikas Nacionālās mākslas medaļa, Commonwealth Award,Chubb Fellowship, Džeroma Robinsa balvaun 2012. gada Vilčeku balva. 2010. gadā Francijas valdība piešķīra viņam Franču leģiona goda virsnieka titulu.

 

Barišņikova Mākslas centrs (BMC) ir tā mākslinieciskā vadītāja Mihaila Barišņikova ilgi lolots un īstenots sapnis – mākslas centrs Manhetenā, kur pulcēties visu disciplīnu māksliniekiem. BMC atklāšana 2005. gadā iezīmēja šīs misijas sākumu: tika nodibināta plaukstoša radošā laboratorija un performanču telpa māksliniekiem no visas pasaules. Starp BMC aktivitātēm ir spēcīga rezidences programma, ko papildina dažādi profesionāli pakalpojumi, tostarp jaunu darbu pasūtījumi, kā arī dažādos karjeras posmos esošu mākslinieku prezentācijas. BMC atbalsta māksliniekus un nodarbojas ar auditorijas piesaisti mākslām, piedāvājot apskatei laikmetīgus, novatoriskus darbus par pieņemamām biļešu cenām.