Kim? Laikmetīgās mākslas centrs
F5 “Dārznieks”

No 2010. gada 4. novembra līdz 19. decembrim Kim? / VKN galerijas telpā norisinājās F5 (Famous Five) izstāde. Videoinstalāciju veidojuši Līga Marcinkeviča, Ieva Rubeze un Mārtiņš Ratniks.

 

F5 par savu „Dārznieku”: „Dārznieks rūpējas par to, lai augi savā augšanas vietā justos labi un dūšīgi augtu. Piedevām augu stādīšanai un kopšanai dārznieks nodarbojas arī ar augu pavairošanu. Pie apcirpšanas dārzniekam ir precīzi jāzina, kad un kā ir jācērp, lai būtu pareizi. Rudenī un ziemā praktiskā darba dārzniekam ir mazāk, un viņš var nodarboties ar speciālās literatūras pētīšanu. Dārzniekam ir jābūt izturīgam pret laika apstākļiem, jo par augiem ir jārūpējas jebkuros laika apstākļos.
Ja Dārznieks Tevī aizmieg… ”

 

Par māksliniekiem: Famous Five (F5) ir mākslinieku grupa, kurā var ietilpt, bet var arī neietilpt Līga Marcinkeviča, Ieva Rubeze, Mārtiņš Ratniks, Ervīns Broks un Renārs Krūmiņš. F5 darbiem – pat pašiem grupas dalībniekiem nešķiet svarīgi, viņi pat nezina, kas un ko darījis, kam pieder tā vai cita ieceres daļa.

 

F5 darbos grupas mākslinieki apzināti tiecas izvairīties no “sabiedriski politiskām aktualitātēm”, tā ejot pretēji mākslā aizvien tik svarīgajai modei (Zeitgeist‘am). “F5” ir Latvijas Mākslas akadēmijas Vizuālās komunikācijas nodaļas absolventi, kas sadarbībā ar mākslinieku, pasniedzēju Ojāru Pētersonu, attīsta inovatīvu ideju ģenerēšanas vidi. “Slavenais piecnieks” vienmēr ir darbojies kā firmas zīme, vairāk atpazīstams kā koncepts, nevis atsevišķu mākslinieku apvienība. „F5” ir pārstāvējis Latviju nozīmīgās starptautiskās mākslas skatēs — 2005. gadā Venēcijas biennālē Itālijā ar projektu „Tumsas spuldze” un 2002. gadā Sanpaulu biennālē Brazīlijā ar projektu „Baudi jauko nakti!” u. c.

 

Foto galerija: atklāšana